فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:8 Issue: 20, 2016

Journal of Medical Education Development
Volume:8 Issue: 20, 2016

  • تاریخ انتشار: 1394/11/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد آقاعلی، روح الله صفایی پور صفحات 1-8
    مقدمه
    مطالعات در مورد عوامل موثر بر نمره ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان نتایج متناقضی را نشان داده اند از طرفی شناخت عوامل موثر بر ارزشیابی استاد توسط دانشجویان می تواند نقاط قوت و ضعف این روش ارزشیابی را نشان دهد. بدین منظور، این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر نمره ارزشیابی استادان توسط دانشجویان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.
    روش
    تمامی دانشجویان رشته پزشکی که در نیمسال اول سال تحصیلی 94-93 در دانشگاه علوم پزشکی قم مشغول به تحصیل بوده و ارزشیابی را انجام داده بودند، وارد مطالعه شدند. پرسشنامه ارزشیابی استاد به همراه اطلاعات دانشجویان (نمره درس، معدل و جنسیت) و اطلاعات اساتید (جنسیت و مرتبه علمی) استخراج و تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    در مجموع 1028 پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. میانگین نمره ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان دختران به طور معنی داری از دانشجویان پسر بالاتر بود. بین نمره ارزشیابی استاد با معدل دانشجویان و نمره دانشجویان در آن درس همبستگی معنی داری وجود نداشت. میانگین نمرات اساتید خانم و اساتید با مرتبه علمی دانشیاری و استادی بیشتر از سایرین بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد از عوامل مربوط به دانشجویان، جنسیت دانشجو می تواند بر نمره ارزشیابی تاثیر داشته باشد و همچنین این مطالعه نشان داد اساتید خانم و اساتید با درجه علمی بالاتر نمره ارزشیابی بالاتری دارند. برخلاف برخی مطالعات قبلی که نشان دهنده تاثیر معدل و نمره دانشجو بر نمره ارزشیابی استاد بود این مطالعه نتوانست این همبستگی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: استاد، دانشجو، ارزشیابی، آموزش پزشکی
  • منصور غفوری فرد، علی بایندر، محمد زیرک صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی قسمت مهمی از دوره های آموزشی دانشجویان پرستاری و مامایی و اساس مهارت های حرفه ای و شایستگی های بالینی در آنان می باشد.تربیت کارکنان باکفایت مستلزم آموزش بالینی باکیفیت بالا می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت آموزش بالینی دانشگاه علوم پزشکی زنجان از دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-مقطعی با شرکت 100 دانشجوی پرستاری و مامایی که به روش سرشماری انتخاب شده بودند در سال تحصیلی 92-91 در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد. برای جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه ای دو قسمتی استفاده شد که بخش اول مشخصات دموگرافیک و بخش دوم شامل 33 مولفه بود که وضعیت آموزش بالینی را در 5 حیطه اهداف و برنامه آموزشی، ویژگی های مربی، خصوصیات محیط آموزشی، کیفیت تعاملات بین دانشجویان و سایر کارکنان و نظارت و ارزشیابی مورد بررسی قرار می داد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss v.17 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ارائه اهداف درس در اولین روز کارآموزی، حضور به موقع مربی، انتظار حضور به موقع دانشجو در محل کارآموزی، تعاملات خوب مربی با دانشجویان و مهارت کافی مربی در انجام امور بالینی مهمترین نکات قوت و اهمیت ندادن به نظرات دانشجو در برنامه ریزی کارآموزی، عدم تقویت اعتماد به نفس دانشجو، ضعف دانشجو در تصمیم گیری برای برنامه ریزی مراقبت از بیمار، تعدد دانشجو در بخش، عدم ایجاد انگیزه کافی توسط محیط آموزشی، به عنوان مهمترین نقاط ضعف برنامه آموزش بالینی گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    گرچه برخی از ابعاد حرفه ای آموزش بالینی در سطح خوبی است، ولی هنوز نقاط ضعفی وجود دارد که زنجیره یکپارچه ی آموزش بالینی را دچار گسستگی می کند. لذا اقدامات مناسبی در جهت تقویت جنبه های مثبت و اصلاح نقائص، برای ارتقای کیفیت آموزش بالینی ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • اعظم حیدرزاده، منصوره عزیززاده فروزی، طیبه میرزایی صفحات 21-28
    مقدمه
    دانشجویان مامایی باید علاوه بر تامین سلامت مادر، سلامت جنین را نیز در نظر داشته باشند. بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش شبیه سازی ویدئویی و سخنرانی بر دانش و اعتماد به نفس در زمینه معاینه قلب و ریه در دانشجویان مامایی انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در آن 28 دانشجوی مامایی شرکت داشته و به طور تصادفی در دو گروه ویدئو و سخنرانی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه سه بخشی اطلاعات دموگرافیک، دانش و اعتماد به نفس بود. اطلاعات قبل و بعد از دو شیوه آموزش جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 19 و آزمون های تی تست، تی زوجی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمره دانش و اعتماد به نفس قبل و بعد از مداخله بین گروه ویدئو و سخنرانی از لحاظ آماری اختلاف معنی دار مشاهد شد (0001/0 > P). همچنین نمرات دانش و اعتماد به نفس در گروه ویدئو به ترتیب با میانگین (انحراف معیار) (24/1±) 9 و (32/3±) 14/26 بیشتر از سخنرانی (75/0±) 78/5 و (11/4±)57/15 بوده است و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه استفاده از روش های شبیه سازی مانند آموزش ویدئویی می تواند در افزایش دانش و اعتماد به نفس دانشجویان در زمینه ارزیابی قلب و ریه موثر باشد؛ بنابراین می توان از روش ویدئویی به عنوان روش جایگزین و روش تکمیلی برای ارتقای یادگیری دانشجویان و رسیدن آنها به سطح تسلط استفاده کرد..
    کلیدواژگان: ویدئو، سخنرانی، دانش، اعتماد به نفس، دانشجویان مامایی
  • فریبا درخشان، عباس علامی، سلیمان احمدی صفحات 29-38
    سابقه و هدف
    طراحی دقیق سوالات آزمون ارتقا مبتنی با اصول استاندارد از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه ارزیابی کیفی و کمی سوالات آزمون ارتقاء دستیاری سال های 91 و 92 دانشگاه علوم پزشکی قزوین و بررسی ارتباط بین سطوح تاکسونومی با شاخص های کمی سوالات آزمون ارتقا دستیاری است.
    روش کار
    کلیه سوالات آزمون ارتقا دستیاری در 7 رشته تخصصی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال های 91 و 92 مورد مطالعه قرار گرفت. تاکسونومی سوالات در سه سطح دانش، درک و کاربرد تعیین گردید. قدرت افتراق در چهار گروه خوب، متوسط، ضعیف و منفی بررسی شد. درجه دشواری در 5 سطح ساده، متوسط، دشوار، خیلی دشوار و فوق العاده دشوار تقسیم بندی گردید. اطلاعات وارد نرم افزار SPSS v.19 شد.جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون کای زوجی و ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 2100 سوال، 38درصد تاکسونومی یادآوری، 1/24درصد در سطح درک و 9/37درصد در سطح کاربرد بود. قدرت افتراق 9/24 درصد سوالات منفی، 1/34 درصد ضعیف، 5/22 درصد متوسط و 5/18درصد خوب بود. ازنظر درجه دشواری، 1/22درصد سوالات ساده، 6/22درصد متوسط، 5/24درصد دشوار، 5/17درصد خیلی دشوار و 2/13درصد فوق العاده دشوار بود. ارتباط معناداری بین تاکسونومی و قدرت افتراق بدست آمد، سوالات با تاکسونومی یادآوری قدرت افتراق کمتر و در سوالات با تاکسونومی درک و کاربرد قدرت افتراق بالاتر بود(001/0>p).
    نتیجه گیری
    افزایش سطح تاکسونومی سوالات می تواند باعث بهبود قدرت افتراق سوالات آزمون گردد. با توجه به این که سوالات طراحی شده با تاکسونومی دو و سه کمتر از حد استاندارد بود(سطح استاندارد در آزمون های،post graduate 80 درصد می باشد) پیشنهاد می گردد اساتید در آزمون ارتقا، تعداد سوالات بیشتری با تاکسونومی بالاتر طرح نمایند.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، ضریب تمایز، ضریب دشواری، آزمون ارتقا، دستیار
  • احسان زارعی، مهران علیجان زاده، علیرضا موسی زاده صفحات 39-49
    زمینه و هدف
    اهمیت خدمات آموزشی و نقش آن در پیشبرد اهداف جامعه بر هیچ کس پوشیده نیست. آموزش مناسب و رضایتمندی دانشجویان منجر به ارتقا سیستم و در نهایت توسعه جامعه خواهد گردید. هدف از این مطالعه بررسی شکاف کیفیت خدمات آموزشی در دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی تحلیلی در سال 1393 انجام شد. کلیه دانشجویان دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تعداد 246 نفر و با روش تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار بررسی، پرسشنامه استاندارد 27 سوالی سروکوال بود. میزان آلفای کرونباخ 93 درصد و ضریب آزمون – بازآزمون 86 درصد بود. داده ها با نرم افزار spss و توسط آزمون های آنووا، تی و تی جفتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    به ترتیب شکاف کیفیت خدمات آموزشی در ابعاد تضمین، پاسخگویی، همدلی، قابلیت اطمینان و ملموس بودن برابر با 375/1-، 640/1-، 497/1-، 332/1-، 994/1- بود که به لحاظ آماری معنی دار بود(p< 0/001). میانگین شکاف کیفیت خدمات آموزشی بین ادراکات و انتظارات دانشجویان برابر با 570/1- بود (p< 0/001). بین ادراکات و انتظارات دانشجویان با جنسیت آنها رابطه معنی دار نبود (p> 0/05) اما بین سن دانشجویان و ادراکات آنها از کیفیت خدمات آموزشی رابطه معنی دار وجود داشت (p=0/015).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود شکاف گسترده تر در حیطه ملموس و پاسخگویی، به نظر می رسد توجه سیاستگزاران به این دو حیطه به بهبود کیفیت خدمات آموزشی منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: خدمات آموزشی، دانشجویان، شکاف کیفیت، سروکوال
  • سلیمان زند، محمد رفیعی صفحات 50-58
    مقدمه
    با توجه به اینکه در حال حاضر متاسفانه توجه به مراقبت های مذهبی و دینی بیماران بستری در بخش های درمانی در حوزه آموزش پزشکی مورد بی توجهی قرار گرفته است، پژوهش حاضر با هدف سنجش نیاز به مراقبت های مذهبی بیماران بستری در بیمارستان طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی – مقطعی می باشد. نمونه های مورد پژوهش شامل ده درصد از بیمارانی هستندکه به هر دلیل در زمان انجام طرح در یکی از بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اراک بستری و با استفاده از روش غیر احتمالی از نوع سهمیه ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود که بخش اول آن مشخصات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه خود ساخته ای مشتتمل بر11 سوال درحیطه ضرورت آموزش مراقبتهای مذهبی بود که پس از اخذ رضایت نامه کتبی، جهت تکمیل در اختیار آنها قرار داده شد. در نهایت داده ها جمع آوری و تجزیه و تحلیل نتایج از طریق نرم افزار آماری spss (نسخه 16) انجام گرفت.
    یافته ها
    اکثر افراد مورد مطالعه مونث و ساکن شهر و با میانگین سنی 44 سال بودند. آزمون کای اسکویر در بعد نیاز های آموزشی مراقبت های مذهبی بیماران تفاوت آماری معنی دار را نشان داد (05/0p<). آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نیز ارتباط معنی داری را از نظر سن و شغل با نیاز های آموزشی در بعد مراقبت های مذهبی در نمونه های مورد پژوهش نشان داد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، انجام مراقبت های مذهبی به منظور ارتقاء سطح مراقبتهای بالینی از نظر بیماران بسیار مهم و ضروری است. در نتیجه توصیه می شود مسئولین وبرنامه ریزان بخش آموزش پزشکی کشور، روش های مراقبت های مذهبی را بعنوان بخشی از مراقبت های جامع بالینی بیماران در سر فصل دروس دانشجویان رشته های مختلف پزشکی منظور نمایند.
    کلیدواژگان: مرقبت های مذهبی، پرستاری، بیمار، آموزش پزشکی
  • فرین سلیمانی، فاطمه سادات نیری، فرحناز محمدی شاهبلاغی، مامک شریعت، حسین دلیلی صفحات 59-70
    زمینه و هدف
    در نظام های آموزشی پیشرفته دنیا، اهداف و فعالیت ها به طور مدام مورد بازنگری قرار می گیرد تا موجب ارتقای صلاحیت دانشجویان جهت ارائه مراقبت در جهان واقعی شود. هدف از این مطالعه تبیین و ادراک دستیاران در خصوص مراقبت تکاملی در دوره آموزشی فوق تخصصی طب نوزادی بر اساس تجارب آنها طی دوره آموزشی، انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی با مشارکت 10 نفر از دستیاران سال آخر دوره فوق تخصصی طب نوزادی، در مراکز آموزشی شهر تهران با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته صورت گرفت. پس از کسب رضایت نامه، داده ها جمع آوری، ضبط، دست نویس و به روش تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای اعتبار نتایج از مشاهدات مستمر در عرصه، و بازنگری متعدد فرایند تحلیل توسط تیم تحقیق استفاده شد.
    یافته ها
    مضامین اصلی پژوهش شامل شایستگی ورود به دوره، محدودیت های ساختاری و کارکردی، چالش های برنامه آموزشی، و نبود ساختار و فرایند مراقبت تکاملی در نظام سلامت است.
    نتیجه گیری
    بازنگری برنامه درسی طب نوزادی در زمینه مراقبت های تکاملی، همراه با آموزشهای یکپارچه و جامع مهارتهای بالینی در دوران تحصیل، به عنوان راهکار های مناسب پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، مراقبت تکاملی، طب نوزادی، تحلیل محتوا، مطالعه کیفی
  • مهناز فولادی نژاد، لیلا جویباری، صفا آریان نژاد، سکینه محمدیان، فاطمه چراغعلی، احسان علایی، اکرم ثناگو، محمد سبحانی شهمیرزادی، بارانک صفاییان، سپیده عموییان صفحات 71-86
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه اجرای فرایند آموزش مانا در برنامه ی بالینی دانشجویان پزشکی در مواجهه با کودک بیمار و نظر سنجی از آن ها بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه ی مداخله ای آموزشی از نوع کیفی برای دو دوره، در سال تحصیلی 1390-1389 بر روی 56نفر از کارآموزان، کارورزان و دستیاران گروه اطفال در دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان اجرا شد. نحوه اجرا و ارزشیابی مستند شد و برای بررسی تجربه مجریان و شرکت کنندگان در برنامه ی آموزشی مانا (فراگیران و دریافت کنندگان خدمات) با 15 نفراز آن ها مصاحبه های نیمه ساختار و تحلیل محتوی برای آنالیز استفاده گردید.
    یافته ها
    مانا رویکردی قابل اجرا در برنامه های آموزشی دانشجویان پزشکی در بخش اطفال بوده است. تحلیل داده های برگرفته از گروه های مختلف مجری و مشارکت کننده منجر به مضامین «مفید بودن شیوه تدریس مانا»، «مشکلات اجرایی مانا»، «تقویت مهارت الگوریتمی در مواجه با مشکل»، «کاربردی بودن»، و تحلیل داده های مربوط به دریافت کنندگان خدمات به ظهور مضمون «رضایت مندی از خدمات دریافتی» و «فرسایشی بودن» منجر گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشا ن داد که فرایند آموزش مانا باعث تقویت یادگیری دانشجویان و رضایتمندی مددجویان می شود. اما برای اجرای بهینه رویکرد آموزشی مانا در برنامه های بالینی واحد اطفال مستلزم تعدیل و تغییر همزمان سیستم جاری بهداشتی درمانی و نیازمند هماهنگی های منسجم و مستمر نیز می باشد.
    کلیدواژگان: مانا، مراقبت های ادغام یافته ناخوشی های اطفال، کودک بیمار، دانشجویان پزشکی، مداخله آموزشی، مطالعه کیفی
  • زهرا کریمیان، جواد کجوری، محمد مهدی ثاقب صفحات 87-98
    مقدمه
    در سال های اخیر تلاش های بسیاری درآموزش و توسعه پزشکی مبتنی بر شواهد در دانشگاه های علوم پزشکی به انجام رسیده است. تحقیقات گواه بر آن است که آموزش و توانمندسازی دستیاران بالینی، دانشجویان پزشکی و پزشکان عمومی به شیوه های مختلفی در کشورمان و در دانشگاه های دنیا در حال اجراست اما به رغم تاثیرات مثبتی که این آموزشها برافزایش دانش، مهارت و نگرش فراگیران داشته است، در برخی موارد این دوره ها نتوانسته است تاثیرات ماندگاری بر رفتار و عملکرد دانشجویان، دستیاران و پزشکان ایجاد نماید. تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع کاربست و نهادینه سازی پزشکی مبتنی بر شواهد در بخش های بالینی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر با رویکرد کیفی و با استفاده از تحلیل محتوای دیدگاه دستیاران بالینی شرکت کننده در دوره های آموزشی EBM و خبرگان آموزش پزشکی انجام شده است. ابتدا با استفاده از یک پرسشنامه 6 سوالی وضعیت موجود کاربست EBM شناسایی شد و سپس دلایل عدم کاربست آموخته های علمی در محیط های واقعی از طریق طرح سوال کیفی بررسی گردید. در مورد گروه متخصصین بالینی، با روش گروه کانونی نظرات 10 نفر از اساتید خبره بالینی که دوره های آموزش پزشکی و نیز EBM را گذرانده بودند گردآوری و تحلیل شد. نتایج با استفاده از تحلیل محتوای کمی و کیفی به صورت کدگذاری باز و مقوله بندی، طبقه بندی گردید.
    نتایج
    بعد از تحلیل دیدگاه های تشریحی و باز دستیاران و اعضای هیات علمی، موانع کاربست پزشکی مبتنی بر شواهد در محیط های بالینی از دیدگاه دستیاران در31 گویه دسته بندی شد که به 7 مولفه اصلی حجم کاری، امکانات و تسهیلات، کمیت و کیفیت آموزش، پیگیری و پاسخگویی، نگرش حاکم بر محیط های بالینی، موانع مرتبط با اعضای هیات علمی و موانع مربوط به دستیاران دسته بندی گردید. خلاصه دیدگاه 10 نفر از متخصصین بالینی نیز شامل 19 گویه و 5 مولفه بدست آمد.
    نتیجه گیری
    توسعه و نهادینه شدن پزشکی مبتنی بر شواهد بیش از هر عامل دیگر از نگرش های حاکم بر محیط و باور افراد تاثیر می پذیرد. اما ایجاد و تقویت این رویکرد مستلزم تامین سخت افزارها، قوانین، حمایت های مدیران، آموزش و توانمند سازی و احساس مسئولیت پذیری و پاسخگویی است که مجموعه این عوامل می تواند زمینه کاربست پزشکی مبتنی بر شواهد در بخشهای بالینی رافراهم آورد. واژه های کلیدی: پزشکی مبتنی بر شواهد، موانع، بخش بالینی، دستیار
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، موانع، بخش بالینی، دستیار
  • جواد محمدی، فیروزه غضنفری، امیر عزیزی صفحات 99-105
    زمینه و هدف
    بسیاری از پرستاران در حین ایفای نقش حرفه ای خود با تنش های اخلاقی بسیاری مواجه می شوند. آگاهی اخلاقی می تواند به آنان در تصمیم گیری های اخلاقی کمک رسان باشد. در این پژوهش به بررسی تاثیر آموزش اصول اخلاقی بر دیسترس اخلاقی در پرستاران پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و انتساب تصادفی) می باشد. نمونه ی آماری پژوهش، شامل 30 پرستار بود که از میان کلیه پرستاران بیمارستان مدنی در سال 1393 به روش نمونه گیری در دسترس (15 نفر برای هر گروه) انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه دیسترس اخلاقی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. بعد از اتمام دوره ی 4 جلسه ای (هفته ای یک جلسه گروهی 90 دقیقه ای به مدت یک ماه) آموزش اصول اخلاق پرستاری در گروه آزمایشی، به منظور سنجش متغیر وابسته (دیسترس اخلاقی) مجددا پرسشنامه دیسترس اخلاقی به عنوان پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS v.20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از اجرای مداخله کاهش معنادار میانگین نمرات دیسترس اخلاقی در گروه آزمایش مشاهده گردید. به این معنی که اجرای آموزش اصول اخلاقی کاهش معنادار دیسترس اخلاقی را در پرستاران در پی داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش اصول اخلاقی می تواند به عنوان عاملی جهت افزایش آگاهی اخلاقی در پرستاران محسوب گردد و زمینه ساز کاهش دیسترس اخلاقی در آنان باشد. بنابراین اجرای برنامه های آموزش اخلاق در مراکز درمانی به عنوان راهکاری در کاهش دیسترس اخلاقی در پرستاران می تواند مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آموزش اصول اخلاقی، دیسترس اخلاقی، پرستاران
  • رضا مسعودی، شهرام اعتمادی فر صفحات 106-114
    مقدمه و هدف
    آموزش بالینی یکی از روش هایی است که پرستاران از طریق آن به کسب صلاحیت بالینی نائل می شوند. نقش صلاحیت در آموزش رشد چشمگیری داشته است و خلا موجود بین آموزش و بالین را مشخص می کند. با توجه به اینکه در ایران مطالعه ای با رویکرد کیفی در مورد دیدگاه پرستاران فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مراقبت های ویژه پرستاری در مورد صلاحیت کسب شده در این دوره انجام نشده است، این مطالعه با هدف بررسی درک فارغ التحصیلان این رشته نوپا در ایران در مورد شایستگی کسب شده در این دوره طراحی شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر با رویکردکیفی و براساس تحلیل محتوای قراردادی انجام شده است. انتخاب مشارکت کنندگان در پژوهش، به صورت مبتنی بر هدف بوده که7 پرستار فارغ التحصیل کارشناسی ارشدپرستاری مراقبت های ویژه در پژوهش شرکت کردند. داده ها از طریق انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. برای صحت و استحکام داده ها از شیوه های پرسش از همکار و تائید یافته ها توسط شرکت کنندگان استفاده گردید و هم زمان با جمع آوری داده ها، با استفاده ازتحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل آنها انجام شد.
    نتایج
    مشارکت کنندگان در این مطالعه عوامل تاثیر گذار بر صلاحیت بالینی را در3 درون مایه اصلی عوامل مرتبط با سیستم آموزشی شامل«مهارت های حرفه ای”، “روشن نبودن اهداف دوره “، “مهارت ناکافی مربیان در تدریس این رشته نوپا»، عوامل انگیزشی شامل «توانمندسازی دانشجویان در آموزش و پژوهش”، “جایگاه حرفه ای مناسب بعد از فارغ التحصیلی”، “تغییر دیدگاه و بینش بعد از فارغ التحصیلی”، و عوامل فردی شامل “مهارت های ارتباطی»،«اعتمادبه نفس ناکافی»،«عدم توجه به علایق دانشجویان در ابتدای دوره»،«تجربه بالینی»،«قدرت تصمیم گیری و تفکر انتقادی»و «داشتن اخلاق کاری و انسانی»بیان کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به دیدگاه مشارکت کنندگان و نوپا بودن این دوره تحصیلی در ایران، بازنگری آن باتوجه به نیازهای سیستم سلامتی و انتظارات دانشجویان از گذراندن این دوره ضرورت دارد. بنابراین مسئولین باید باتوجه به بحرانی بودن این رشته برای بهبود برون ده آن برنامه ریزی های لازم را انجام دهند تا فارغ التحصیلان صلاحیت کافی و لازم را بری مراقبت از بیماران کسب نمایند.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، فارغ التحصیلان رشته پرستاری مراقبت ویژه، تحلیل محتوا
  • سایه سادات موسوی صاحب الزمانی، اعظم ملکی، سقراط فقیه زاده، سیما اوجاقلو، مریم نوروزی صفحات 115-124
    مقدمه
    یادگیری های مبتنی بر فناوری نوین اطلاعاتی، بسیاری از کمبود های نظام آموزشی را برطرف نموده و باعث ایجاد تغییرات اساسی در نظام آموزش شده است. در جهت پیاده سازی این شیوه نوین آموزش مطالعه ای با هدف بررسی آمادگی یادگیری الکترونیکی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد.
    روش کار
    پژوهش توصیفی مقطعی حاضر بر روی 120 نفر از دانشجویان که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد آمادگی یادگیری الکترونیکی watkins بودکه در سه سطح کم، متوسط و خوب برررسی شد. تحلیل آماری مورد استفاده در این پژوهش آمار توصیفی و آزمون کای دو بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اکثریت دانشجویان از آمادگی کلی خوبی برخوردارند. امادگی دانشجویان در 4 حیطه دسترسی به فناوری، انگیزش، توانایی یادگیری از طریق رسانه، گفتگو های گروهی اینترنتی متوسط و در حیطه های مهارت و ارتباطات و موفقیت در یادگیری الکترونیک خوب بود که با رشته (001/0p=) و مقطع تحصیلی(006/0p=) دانشجویان ارتباط معنی داری داشت درحالیکه با جنس، سن وترم تحصیلی این ارتباط معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه آمادگی اکثریت دانشجویان در حد مطلوب بود بررسی آمادگی سایر عوامل از جمله سازمانها، مدیران، اساتید نیز باید مد نظر قرار گیرد. با توجه به مرتبط بودن عوامل جمعیت شناختی با آمادگی، انجام مداخلات مناسب در جهت بالابردن سطح آمادگی دانشجویان مخصوصا در مقاطع کارشناسی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آمادگی، یادگیری الکترونیک، دانشجویان
|
  • Mohammad Aghaali, Rohollah Safaeipour Pages 1-8
    Introduction
    Studies on the factors affecting the faculty evaluation score by students have shown conflicting results, on the other hand, recognizing effective factors in student evaluation of faculty can reveal the strengths and weaknesses of this method. This study was carried out to determine the effective factors in evaluation score of faculty by medical students of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    All medical students who were studying in first semester of 2014-2015 in Qom University of Medical Sciences and had done evaluation participated. Evaluation questionnaire with information about students (final score, grade point average and gender) and faculty information (Sex and academic ranks) were extracted and analyzed.
    Results
    A total of 1028 questionnaires were evaluated. Faculty evaluation scores of female students was significantly higher than male. There was no significant correlation between faculty evaluation scores and students’ final score and students’ grade point average. The mean faculty evaluation scores in female faculty and associate professor and professor were higher than other teachers.
    Conclusion
    This study revealed among the factors related to student, gender of student could have an impact on the evaluation results also this study showed that female faculty and teachers with higher academic degrees have higher evaluation scores. Contrast to some previous studies that demonstrate the impact of the student's grade point average and final score on the faculty evaluation results, this study did not show this correlation.
    Keywords: Students, Faculty, Medical Education, Evaluation
  • Mansour Ghafourifard, Ali Bayandor, Mohammad Zirak Pages 9-20
    Background And Objectives
    Clinical education is an important part of nursing and midwifery curriculum and it is a main basis for clinical skills and professional competencies of student. A high quality clinical education is required for training of competent staff. The aim of this study was to evaluate the clinical education status of Zanjan University of medical science from the nursing and midwifery student’s viewpoint.
    Material And Method
    This descriptive-cross sectional study was done on 100 nursing and midwifery students who were selected by census method in Zanjan University of medical science from 2012 to 2013. A two-part questionnaire was used to collect data. First part assessed the demographic data and second part evaluated clinical education status which included 33 items in following five area purpose and educational curriculum, instructor characteristics, educational environment characteristics, quality of interactions between students and other staff, and supervision and evaluation. The data was analyzed using descriptive statistics and Chi square test via SPSS ver. 17.
    Results
    Results showed that presentation of the course objectives in first day of clinical education, instructor punctuality, expectation about student punctuality, good interactions between instructor and students, and instructor competency in clinical procedures were the most strength of clinical education. Paying no attention to the students viewpoint in educational planning, lack of reinforcement for students’ self-esteem, student inability for decision making for planning of care program, increased number of students in each ward and inadequate motivation induced by learning environment were the most weaknesses of clinical education.
    Conclusion
    Although some aspects of clinical education was at good level, but there was still some weaknesses points that disrupt the integrated chain of clinical education. Therefore, it is necessary to take some appropriate consideration to strengthen the positive aspects and to modify the weaknesses of clinical education for improving the quality of clinical education.
    Keywords: clinical education, nursing, midwifery student viewpoint, Zanjan University of medical sciences
  • Aazam Heidarzadeh, Mansooreh Forouzi, Tayebeh Mirzaei Pages 21-28
    Introduction
    Midwifery student should consider both maternal and fetal health. Hence, this study was conducted to compare the effect of video simulation education with lecture on midwifery students’ knowledge and self-confidence regarding cardiopulmonary assessment.
    Methods
    In this quasi experimental study, 28 midwifery students randomly allocated in two group of video simulation education and lecture. Data collected using a three section questionnaire consisted of midwifery students’ demographic characteristic, knowledge and self-confidence in cardiopulmonary assessment. Data were collected before and after of both training methods and were analyzed using SPSS19 software and independent t test and pair t test.
    Results
    The mean score of knowledge and self-confidence before and after of intervention in both groups of video simulation education and lecture were statistically different (P<0.0001). Besides, results indicated that, mean scores of knowledge 9(±1.24) and self-confidence 26.14(±3.32) in video stimulation group were more than mean scores of knowledge 5.78(±0.75) and self-confidence 15.57(±4.11) in lecture group. This difference were statistically significant (P<0.0001).
    Conclusion
    According to this study findings, use of simulation methods such as video approach might be more effective in improving students’ knowledge and self-confidence regarding cardiopulmonary assessment. Thus, video simulation approach could be used as a substitute or supplementary method to improve students’ learning and to achieve domination.
    Keywords: Video simulation, Lecture, Knowledge, Self, confidence, Midwifery students
  • Fariba Derakhshan, Abbas Allami, Soleiman Ahmady Pages 29-38
    Background and Material: The exact design of the residency exams (standards-based) is very important. The purpose of this study was Quantitative and qualitative indicators evaluation of residency exams in Qazvin University of Medical Sciences and study of the relationships between taxonomic levels by quantitative indicators.
    Methods
    All questions of residency exams from 7 Medical Specialties of Qazvin University of Medical Sciences in 2012 and 2013 were studied. Taxonomy of questions in three levels: remembered, understanding and judges were determined. Discriminating power was studied in four groups as good, fair, poor, and negative. Difficulty was classified into 5 levels of easy, medium, hard, very difficult and extremely difficult. SPSS v.19 software was used for the calculation of the T-test and ANOVA.
    Results
    A total of 2100 questions, 38 percent of the questions reminded taxonomy, 24.1 percent of the level of understanding and 37.9 percent level were judges. 24.9 percent of questions had negative discriminating power, 34.1 percent had poor, 22.5 percent had average and 18.5 percent had good discriminating power. For the degree of difficulty, 22.1 percent simple questions, 22.6 percent average, 24.5 percent difficult, 17.5 percent very difficult and 13.2 percent was extremely difficult. A significant association was found between taxonomic questions and differentiation factor, taxonomy remembered had less differentiation index and questions, taxonomic understanding and application had differentiation index higher(p<0.0001).
    Conclusion
    The results showed increased levels of taxonomic questions can enhance the discriminating power test questions. Since questions designed the taxonomy of two and three were lower than the standard (80%), teachers were recommended design more questions higher taxonomy in residency exams.
    Keywords: Taxonomy, Difficulty index, Discrimination, index, Residency exam
  • Pages 39-49
    Background And Objective
    The importance of education and its role in society, it is clear. Appropriate education and student satisfaction lead to the development of the society. The Aims of this study was to evaluate the service quality gap in education of students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    Cross-sectional study was conducted in 2014. Statistical Society was students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Using the formula for the sample size of 246 students was examined by random sampling. Survey instrument was a SERVQUAL questionnaire of 27 questions. The Cronbach's alpha coefficient was 93% and the test - retest reliability was 86%. Data using SPSS software and were analyzed by T test, T pairs and ANOVA.
    Results
    The gap in quality assurance of educational services, responsiveness, empathy, reliability and tangibility was -1/375, -1/640, -1/497, -1/332 and -1/994, Which was statistically significant (p <0/001). The gap between the perceptions and expectations of quality educational services to students was -1/570, which was statistically significant (p <0/001).Between perceptions and expectations of students by gender was not a significant relationship (p> 0/05). The relationship between age of students and their perceptions of the quality of education was significant (p = 0/015).
    Conclusion
    Due to the wide gap in the field of tangible and accountability, it seems the attention of policy maker in these two areas will lead to improved quality of educational service.
    Keywords: Education, students, quality gap, SERVQUAL
  • Zand, Rafiei Pages 50-58
    Background And Objective
    Religious orders because empowering patients to improve their speed will increase.Anxiety caused by separation of individual religious orders also have negative effects on the course of remission and prolonged hospital say, cause adverse psychological effects on a person. The present study measured the need for religious care of patients has been developed.
    Methods
    Study of a cross - sectional study is. Samples of the study consisted of ten percent of patients Hstndkh any reason at the time of implementation in teaching hospitals and medical university hospital, using census have been selected. After obtaining consent to complete the relevant questionnaire provided they were placed. Finally, data collection and analysis through the statistical software spss, was performed.
    Results
    Most subjects were female, illiterate city. maximum age 90 years at least 12 years old with mean age 44 years. Chi-square test required in all aspects of religious differences showed statistically significant (p<0/05).the one-way ANOVA in all aspects religious needs of a significant relationship between all the centers civil indicated.
    Conclusion
    Considering the results of this study, performed the religious care of patients is very important and necessary. As a result, officials are recommended programs of hospital care sector planner perform religious care as part of comprehensive care hospital muet considered.
    Keywords: nursing, patients, hospital, religion cares
  • Farin Soleimani, Fatemeh Nayeri, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Mamak Shariat, Hossein Dalili Pages 59-70
    Abstract
    Introduction
    The world’s advanced educational systems continuously revise their objectives and activities to develop the students’ competency which in turn leads to provision of a more accurate and ideal care for patients in the real world. The aim of this study was to determine the neonatal subspecialty students’ perceived experience of developmental care in their educational course.
    Methods
    This qualitative study was carried out on 10 neonatal subspecialty students at Medical Universities of Tehran city. The data was gathered through semi-structured interviews. After written consents, the interviews were recorded and transcribed. Data was analyzed through an inductive approach of content analysis. The strategies for results validation included continuous observations in the field, and supervision and review of the analysis process by research team.
    Results
    The main themes were found as competencies admitting to course, structural and functional constraints of education, challenging curriculum, lack of structure and process of developmental care in health systems.
    Conclusion
    It is suggested to revise the educational programs in the field of neonatology and perinatal conditions and provide appropriate educational programs to help graduates in getting ready for their new roles in developmental care.
    Keywords: Medical Education, Developmental Care, Neonatology, Qualitative Study, Content Analysis
  • Pages 71-86
    Background And Objective
    The purpose of this project was applying IMCI (Integrated Management of Childhood Illness) as an educational intervention for the medical trainees, interns and pediatric residents in approach with sick children.
    Materials And Methods
    In this educational intervention all of the trainees, interns, and residents at Golestan Medical Sciences University in 2010-2011 participated in the research. The procedures of implementation and evaluation were documented. In order to study the participant's experiences and perspectives (faculty members, students, mothers of children) semi-structured interviews were conducted. Data was analyzed using content analysis method.
    Results
    The MANA Program was a practical approach in educational programs for the medical students in pediatrics wards. The analysis of participant's experiences revealed five themes "usefulness of IMCI teaching method", " IMCI implementing problems", "algorithmic thinking", and "feasibility". The analysis of care receiver's experiences indicated two main themes "satisfaction" and "sometimes boredom".
    Conclusion
    To get the best results in implementing IMCI Program in clinical pediatrics courses, modifications and changes in the current health care settings and also integrated and continuous coordination is highly essential.
    Keywords: Disease Management, Child, Pediatrics, Medical Students, Educational intervention, Qualitative research, Iran
  • Zahra Karimian, Javad Kojouri, Mohammad Mahdi Sagheb Pages 87-98
    Introduction
    In recent years, many efforts were performed in education and the development of evidence-based medicine at the universities of medical sciences. Most research shows that education and empowerment clinical assistants, medical students and doctors in different ways in Iran and other countries are running, but despite positive effects on increasing the knowledge, skills, and attitudes of the learners, in some cases there was not notable sustainability effects on establishment the evidence based medicine. The present study aims to investigate the barriers to implementation and institutionalization of evidence-based medicine in clinical wards.
    Materials And Methods
    This study was a qualitative approach using content analysis of clinical assistants and medical education experts’ point of view that participating in EBM courses. The current status of implementation of EBM was determined by using a questionnaire with 6 questions and then they were asked about the barriers of the applying the EBM in real environments. Group of experts included the 10 clinical faculty members that participant in focus group study. The view points of clinical assistant and experts were classified by quantitative and qualitative content analysis.
    Results
    After analyzing the views of residents and faculty, barriers to implementation of evidence-based medicine in clinical settings from the perspective of residents was classified in the 31 items and 7 components included facilities, quality of training, follow-up and accountability, the clinical environment, factors related to faculty and clinical assistants. Summary view of 10 faculty members was classified in19 items and 5 factors.
    Conclusion
    The development and institutionalization of evidence-based medicine more than any other factor related to the environmental and individuals attitudes in clinical wards. However, developing this approach requires the strengthening of hardware facilities, law, management support, education and empowerment and sense of responsibility and accountability that all of these factors also affect each other.
    Keywords: Evidence Based Medicine, Barriers, Application, Clinical wards
  • Pages 99-105
    Background And Aim
    Many nurses during their professional role encountered with many moral stresses. Moral knowledge can be helpful to them in moral decisions. In this study the effect of moral distress in nursing ethics is discussed.
    Materials And Methods
    Experimental study (pretest -posttest control group and random assignment) is. The study sample consisted of 30 nurses from all civil hospital at 2014 sampling method (n = 15 per group) were selected After completing the questionnaire were randomly assigned to two groups of moral Distress and control. After completion of 4 sessions (one session a week for 90 minutes a month) nursing ethics education in the experimental group, To measure the dependent variable (moral Distress), the post-test questionnaires moral sensitivity in both groups. The data were statistically analyzed using analysis of covariance were analyzed in SPSS v.20 softwar
    Results
    After the intervention experimental group had a significant decrease in the mean moral distress. This means that the implementation of moral education in nursing ethical principles reduction of ethical distress followed.
    Conclusion
    ethical principles training can be considered as a factor to increase awareness of ethics in nursing And underlie the reduction of in their ethical distress. So implementing ethics training programs in health centers as a way to reduce ethical distress among nurses can be considered.
    Keywords: nursing ethics Training, ethical Distress
  • Pages 106-114
    Introduction &
    Aim
    Clinical training is one way to achieve clinical competency of nurses. The role of competence in education has grown significantly and there are gap between training and the clinical education. Since in there aren’t qualitative study of nurse's views on his master's degree in nursing care about competency gained in this period, This study investigated the perception of young graduates in this field of competence gained in these courses were designed.
    Methods
    In this study qualitative approach, conventional content analysis was conducted. Sampling targeted with seven critical care master science graduated nurses, semi-structured interview data were collected. Interviewing the participants were continued to reach data saturation. All the interviews were recorded and transcribed. For data analysis used content analysis.
    Results
    Participants in this study expressed the factors affecting clinical competency in three main themes: factors related to education include "professional skills", "lack of clear course objectives," "skills, insufficient teachers in teaching the discipline ", motivational factors included " Student empowerment in education and research "," professional standing right after graduation, "" change vision after graduation ", and individual factors include" communication skills "," lack enough self- confidence "," lack of attention to Students interested in beginning "," clinical experience "," decision-making and critical thinking "and" work and human ethics”.
    Conclusion
    According to the views of the participants that are new in this course in Iran, according to a review of the health system needs and expectations of students passing this course is needed. Given the critical nature of this field so the authorities must improve its output of graduates planning to take up sufficient authority to go to get care.
    Keywords: Clinical competency, Master science graduated nurses, Critical care, Content analysis
  • Sayeh Sadat Mousavi Sahebalzamani, Azam Maleki, Soghrat Faghihzadeh, Sima Ojaghloo, Maryam Noroozi Pages 115-124
    Introduction
    E-learning is one of the achievements of the virtual world as a phenomenon of the third millennium of human civilization. Learning based on new information technologies, it addresses many of the deficiencies of the educational system and causing major changes in the education system. In order to implement this new training, this study was done to assess the students’ readiness of Zanjan University of Medical Sciences.
    Methods
    In a cross-sectional study, readiness’s of 120 students selected by random stratified sampling were investigated. Data collected instrument included demographic and standard e-learning readiness watkins questionnaire. Readiness was calculated in three low, moderate an good level. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test.
    Result
    The results showed that the majority of students had a good level of readiness. Readiness of students in 4 areas access to Technology, motivation, ability to learn through media, online group discussions were moderate and in the area of communication skills, major factor of success in e-learning were good. Level of readiness had significantly associated with students’ study course (0.001) and level of education (0.006) while this relationship with the students’ sex, age, and Semester was not significant.
    Conclusion
    Despite the fact that the majority of students had good readiness it should be considered readiness of other factors such as organizations, managers, and teachers. Regarding the relationship between demographic factors and readiness, the appropriate intervention to improve the level of readiness, especially at the undergraduate students is necessary.
    Keywords: Readiness, e, learning, students